vineri, 11 mai 2007

Elementele creatiei




In simbolismul magic se spune ca exista 4 tipuri de energii ce stau la baza intregii creatii, a microcosmosului ca si a macrocosmosului, 4 elemente la baza a tot ceea ce exista pe Terra. Este vorba despre elementele primare : foc, apa, aer si pamant.
Ca sa intelegem mai bine ce sunt aceste elemente, trebuie sa avem in vedere ca orice lucru este alcatuit din 2 parti: o parte fizica (materia) si una energetica (sau energia vitala). Aceste tipuri de energie vitala sunt reprezentate de cele 4 elemente.

In acelasi timp, putem spune ca diferenta dintre 2 obiecte, de exemplu o piatra si o bucata de lemn, este data de proportiile diferite ale energiilor continute. O piatra e alcatuita in mod preponderent din elementul pamant, in timp ce lemnul contine si o mare cantitate de apa.
In functie de procentul in care cele 4 elemente se afla in amestec, iau nastere diferitele tipuri de materii.


Ar fi cu totul incorect sa ne imaginam elementele doar sub forma lor fizica. Apa nu este doar un lichid, iar focul nu e doar flacara. Toate aceste elemente exista si in planurile subtile reprezentand numeroase idei, sensuri, insusiri si forme de energie, sunt intr-un cuvant: „materia prima a magiei”. Elementele sunt deci, in acelasi timp, si vizibile si invizibile, si fizice si spirituale.

Sistemul elementelor a fost revizuit si redefinit de magicienii renascentini, insa originea acestui mod de gandire e mult mai veche. Astfel, unii magicieni il considera doar un simplu mod de clasificare a unor atribute, cu valoare simbolica, in tip ce altii considera puterea celor 4 elemente ca fiind o forta reala, care poate fi invocata in timpul ritualurilor.


E important sa tinem minte ca ceea ce numim noi „apa” (H2O) in mod curent, este foarte diferit de elementul apa, despre care vrobeau anticii ocultisti greci. Acestia din urma, se refereau la o idee abstracta. De exemplu, coductibilitatea este o proprietate a apei, iar conductibilitatea fierului este o proprietate apoasa. Cuvantul „element” nu se refera la un element chimic ci la un ansamblu de idei si de energii cu diefrite calitati si proprietati.

Judecand prin prisma „elementelor”, putem afirma ca toate substantele fizice si spirituale sunt facute din unul sau mai multe astfel de elemente.
Pamantul este esenta solidaritatii si fertilitatii, el hraneste si da forma.
Aerul este esenta inteligentei care elibereaza si stimuleaza.
Focul este esenta puterii, cel care animenaza si activeaza, in timp ce apa, este esenta emotiilor si fecunditatii, care face lucrurile si maleabile si flexibile.
Contrapartea fizica a acestor elemente, o gasim in forma lor grosiera in lumea materiala ca foc, apa, aer si pamant, sub forma lor cea mai clasica.

Numeroase curente magice, care lucreaza cu cele 4 elemente, folosesc ritualuri de invocatii facand apel la Gardienii Turnurilor celor 4 elemente, ca la niste entitati de rang foarte inalt.
Miturile vechi vorbesc despre Fiinte Divine care au fost trimise pe Terra la inceputurile ei, pentru a aduce ordinea in confuzia toatala ce domnea pe aceste meleaguri. Se spune ca au fost 4 spirite care au adus ordinea in acest haos. Cand razele corpurilor lor celeste au intrat in contact cu influentele cristalizatoare ale lumii fizice, ei au devenit cele 4 elemente care au legat fiinta umana cu natura, cu cerul si cu Divinul.


Cel mai adesea vom intalni ideea ca cele 4 elemente (focul, apa, aerul si pamantul) au fost create de catre „spirit” (akasha) cel de-al 5-lea element.
Din spirit se nasc toate elementele. Spiritul nostru (al omului) este capabil si el, de a genera energia elementelor.
Simbolul „spiritului” este cercul, care este de asemenea simbolul Zeitei. Acesta este elementul formei, unirii si creatiei. Este elementul care ne leaga pe toti, ne da forma si ne face Unul. Este Eternitatea, Viata si Moartea.
Lucrul cu acest element este savarsit prin ceea ce noi am numit pana acum, puterea mentalului, forta gandului si este singurul mod de a stapani si a lucra cu celalalte elemente.

Anticii percepeau focul, apa si aerul, ca fiind elementele pure. O asociere foarte logica era facuta intre creatia propriu-zisa si elementele creatiei. Astfel, alchimistii considerau Focul ca fiind primul element izvorat din Akasha (spirit), cel mai activ si mai pur, corespunzand Tatalui (Zeului): energia pura, primara, nemodelata si necizelata. Apa este pura si pasiva, comparativ cu focul. Ea este cea care poate potoli vapaile lui necontrolate, ea il poate tine in frau, il poate echilibra. Ea este Mama (Zeita), cea care pastreaza echilibrul, cea calculata si perceputa ca pasiva in cele mai multe culturi. In wicca ea poate fi cand pasiva cand activa.
Uniuinea lor va crea un al 3-lea element, pe care alchimistii l-au numit Aer.
Asadar, pentru antici, cele 3 elemnte pure corespundeau a 3 calitati : fiinta, cunoasterea si beatitudinea. Ele corespundeau si celor 3 gunas ale Hindusilor: Sattvas, Rajas si Tamas, care ar putea fi traduse aproximativ prin: calm, activitate si obscuritate.


Pamantul este al 4-lea element. El da posibilitate de manifestare celorlate trei elemente si duce la bun sfarsit, tot cea ce celalte 3 au inceput.

Legat de cele 4 elemente, in magie se vorbeste adesea de cele 4 regate astrale, unul pentru fiecare element si populate de fiinte feerice ce poarta numele de elementali.



Elora D’Avalon
myphoenix@gmail.com
http://groups.yahoo.com/group/SacredRing/