luni, 4 decembrie 2006

originea intelepciunii druidice




Tuatha de Danann sunt o rasa legendara si "nu se stie daca sunt oameni sau de Zei". Triburile Zeitei Danna, sunt amintite in mitologia Irlandeza ca fiind venite calatorind pe Nori :

" Astfel venira : fara vase si nici barci, pe nori, pe aer, prin forta druidismului lor si se asezara pe muntele de la Conmacne Rein la Connaught. Apoi Tuatha De Danann raspandira obscuritatea in fata soarelui timp de trei zile si trei nopti… "
este spus in LEBOR GABALA EREN (cartea cuceririlor Irlandei).

Lor le este atribuita prima batalie de la Mag Tured, batalie lunga in urma careia au ocupat Irlanda alungandu-i pe Fir Bolg, rasa ce ocupa Irlanda inaintea sosirii lor.

Dar de unde au venit Tuatha de Danann ?

"Din Nordul Lumii, In Nordul Lumii se gasesc si Insulele din nordul Lumii, care sunt in numar de 4, si acolo se gaseste originea druizilor, urmasi ai poporului Zeitei Dana"

Fara doar si poate, acest text ne spune intr-un mod foarte simbolic, care este originea si baza druidismului. Toata intelepciunea pe care aveau s-o mosteneasca savantii celti, a fost adusa in Irlanda de Tuatha de Dannan, o rasa de Zei cu o tehnologie extrem de avansata. In mitul lui Dianceht (zeu al medicinei) este amintita o interventie chirurgicala care inca in zilele noastre este extrem de greu de realizat, iar termenii utilizati dovedesc o cunoastere amanuntita a anatomiei umane.
Ei posedau cunostinte, tehnici ce inmarmureau populatia « primitiva » de atunci. Totusi, Oamenii Zeitei Danna impartasira cunoasterea lor populatiei gasite pe meleagurile in care au ajuns.

" …apoi fii lui Bethach, fiul lui Iarbonel Profetul, fiul lui Nemed, in Insulele din Nordul Lumii, au invatat druidismul, stiinta si profetia si magia pana cand au devenit experti in artele si stiintele pagane.
Au fost 4 orase in care au dobandit cunoasterea, au invatat stiinta si magia. Iata care sunt numele lor: Failias, Goirias, Findias si Muirias.
Din Failias a fost adusa “Piatra de Fal” care se afla la Tara si care striga sub fiecare rege ce urmeaza sa urce pe tronul Irlandei.
Din Goirias a fost adusa lancea lui Lug : nu se dadea batalia impotriva celui care o avea in mana.
Din Findias a fost adusa sabia lui Nuada : nimeni nu-i scapa. Cand era scoasa din teaca lui Bodb nimeni nu-i rezista.
Din Muirias a fost adusa caldarea lui Dagda, nimeni nu o parasea nemultumit.

Au fost 4 intelepti in aceste 4 orase : Mortesa care era din Failias, Esras din Goirias, Uscias din Findias si Semias la Muirias. Acestia sunt cei 4 poeti de la care Tuatha De Danann invatara cunoasterea si stiinta.
Apoi Tuatha De Danann venira in Irlanda. Originea lor este incerta, nu se stie daca sunt zei sau oameni dar este spus ca sunt din rasa lui Iarbonel Profetul. "

Acest text contine esenta si baza cunoasterii magice a Thuata de Danann, si mai apoi a druizilor : cunoasterea celor 4 elemente.
Acestea sunt reprezentate aici de , , , si , fiecare avandu-si sediul intr-unul din cele 4 orase (cele 4 turnuri ale elementelor), cele 4 puncte cardinale, care, paradoxal, se afla toate in Nordul Lumii. Daca S, V, E, cat si N se afla in nord, asta inseamna defapt ca nu exista o localizare anume ci, cele 4 elemente iau nastere in afara spatiului….


Note explicative:

Lancea lui Lug : inseparabila de caldarea lui Dagda, in care trebuie scufundata pentru a nu distruge totul in jurul ei. In unele texte se specifica ca ea nu serveste razboiului, ci aflata in mainile zeului Lug confera regalitatea. Simbol al elementului .
Lug : (Lugh in Irlandeza moderna): Zeu suprem, sensul cuvantului este Lumina, iar prin definitie, Lug este o divinitate Solara.

Bodb: alt nume al zeitei razboiului, numita si Morrigu sau Morrigan

Caldarea lui Dagda : caldarea abundentei, mai tarziu simbolistica ei a fost preluata de cupa, prefigurand reprezentarea Graalului. Simbol al elementului .

Dagda : Zeu Druid si Zeu al Druizilor, stapan al elementelor, cunoasterii sacerdotale, zeu al prieteniilor si pactelor, al timpului si al eternitatii. Este unul din cei mai importanti zei ai panteonului celtic, situat imediat dupa Lug si inaintea lui Ogme.

Morfessa sau Morfesa : « Marea Cunoastere », rezida la Failias (sau Falias)- Insula din Nordul Lumii-, de unde provenea piatra de Fal.

Esras : Mijloc, Oportunitate si in acelasi timp, foc, activitate, dinamism.

Uscias : « apa », guverna Findias (findias=alba) de unde provenea Sabia lui Nuada.

Semias : « subtil », rege din Murias (sau Muirias ; muir=mare –intindere de ape-), de aici provine caldarea lui Dagda.

Tailtiu : inrudit cu Talamh =« pamant »

Aceasta rasa avansata, , avea sa se stinga si ea in curand, lasand pamantul rasei noastre, rasei umane. Legendele spun ca s-a retrasas in , in Sid, mai adesea cunoscut sub numele de Avalon.


By Elora D'Avalon

Niciun comentariu: