vineri, 7 martie 2008

cine sunt zeii?


Panteismul este una din trasaturile caracteristice wicca. Marea Zeita se afla pretutindeni, in noi si in jurul nostru, in fiecare lucru, fiinta si gest... se manifesta in tot ceea ce are viata si... Totul are Viata.
Divinitatea Unica se exprima printr-o multime de fatete pe care le recunoastem si le experimentam prin marea varietate de Zei, Zeite si alte forme spirituale.

De la druizi la marii maestrii ai hermeticii, toti inteleptii lumii au ajuns la aceeasi concluzie: Zeul Unic este imposibil de cunoscut. El este Totul si este infinit. Daca am reusi sa cunoastem totul despre El, ar insemna sa-l incadram in niste limite, sa-i negam calitatea de infinit: fara de inceput si fara sfarsit.
Stim insa ca El le cuprinde pe toate: energie cu toate tipurile sale de vibratie. El este la fel de bine lumina ca si intuneric, este viata si moarte, este iubire, este poezie, este tinerete, este batranete si intelpciune, este copilarie, este...este...

Pentru a intelege scopul vietii noastre, cauzele efectelor, pentru a accepta si privi partea pozitiva a orcarei intamplari din vietile noastre, avem nevoie sa intelegem cat mai multe din aceste aspecte.
Modalitatea pe care wiccanii au gasit-o ca sa atinga aceasta finalitate, este de a face din aspectele divine un fel de prieteni, ceva usor accesibil, aproape de sufletele lor, personificandu-i. Astfel s-a personificat lumina prin Zeul Lugh, intelepciunea prin Athena, frumusetea prin Afrodita iar lista este lunga.
Intr-un cuvant, Zeii ar putea fi personificarea diferitelor aspecte ale Divinitatii Unice.

Adeseori vom intalni un Zeu si o Zeita reprezentand un acelasi aspect. Acest fapt subliniaza inca o data una din legile hermetice: principiul polaritatii si genului: Totul este dublu ; orice lucru are doi poli : unul creeaza, altul regenereza.
In acest context, Zeul si Zeita, nu trebuie vazuti unul ca fiind opusul celuilalt, ci mai degraba complementari : Zeita reprezentand elementul feminin al aspectului, iar Zeul, elementul masculin.

Pe de alta parte, este bine cunoscut ca umanitatea a fost mereu ajutata, coordonata de fiinte eterice/spirituale, care au vegheat la bunul mers al acestei planete, la pastrarea echilibrului.
Traditiile judeo-crestine au pus la punct o inreaga ierarhie cereasca, ce incepe cu ingeri si merge pana la arhangheli.
Aceste entitati eterice evoluate, cunosc in profunzime diferite parti ale stiintei, vegheaza asupra diferitelor elemente ale creatiei, fiecare avand rolul si rostul sau. E vorba de inteligente superioare locuind in diefrite sfere si planuri planetare.
Un astfel de exemplu este mult controversata Lilith, inteligenta superioara, feminina, din sfera Pamantului si care detine cunoasterea completa a practicilor magice, al carui alt nume ar putea fi si Aradia. Avand in vedere ca nici insasi Aradia nu poate exista in afara TOT-ului, poate fi considerata atat un aspect al Zeitei dar si entitate independenta in acelasi timp. Aceste entitati, invocate si evocate pot constitui profesori excelenti. Acestia poarta si ei numele de Zei, in timp ce entitatile spirituale de rang mai mic le vom numi .

Totusi, ce sunt Zeii ? Sunt Ei fiinte reale, egregori (entitati colective), simboluri, arhetipuri psihologice ?
Nu putem si nici nu trebuie sa sustinem cu tarie vreuna din aceste posibilitati. O cale spirituala autentica se fereste pe cat poate de afirmatii dogmatice, concuziile fiind fructul experientelor personale.

by Lady Rowenna

Un comentariu:

Elora D'Avalon spunea...

Din motive pe care nu le cunosc comentariile voastre nu se pot vedea...sau nu le pot eu vedea.
Pentru orice comentarii sau discutii pe temele site-ului va sugerez forumul de discutii afisat in home-page (SacredRing)