vineri, 20 iunie 2008

Diana si Lucifer in mitul creatiei


La inceput, Zeita era TOTUL. Asa cum o numim Zeita, la fel de bine am putea-o numi si Zeu, caci era Intregul, nici feminin, nici masculin. Pana acum nu exista separare, nu exista diviziune, si doar Unitatea Primara.
Legenda spune ca « Zeita isi vazu imaginea in oglinda recurbata a cosmosului ».
In hermetism se considera ca focul si apa sunt elementele primare, ca focul nu ar putea exista fara apa si ca din interactiunea celor 2 a rezultat creatia.
Asadar apa este in care s-a privit Zeita.
Dintre numeroasele mituri care au ca obiect nasterea Universului, Cerului si Pamantului, wiccanii amintesc cel mai adesea legenda Dianei si a lui Lucifer.

Diana, , a fost « prima creata inaintea oricarei creatii, in ea erau toate lucrurile ». Ea s-a divizat in Lumina si Obscuritate, zamislindu-l astfel pe fratele/fiul sau Lucifer, care « era cealalta jumatate a Ei, deopotriva frate, fiu si Ea insasi, care era Lumina ».
Cand Diana vazu ca Lumina e atat de frumoasa, o dorinta intensa si profunda o cuprinse, dorind sa readuca Lumina in Obscuritatea Ei. Lucifer insa o refuza si fugi de Ea ascunzandu-se in cel mai indepartat colt al cerului.
Atunci, Diana se duse inaintea , tatilor si mamelor spiritelor ce au existat inaintea spiritelor, si se planse ca nu-l poate regasi pe fratele Ei Lucifer, pentru a readuce Lumina in Obscuritatea Fiintei. Parintii inceputului o laudara pentru curajul Ei si ii spusera ca pentru a devenii Zeita domnind asupra Zeitelor trebuie sa devina mai intai o muritoare.
Astfel, Diana cobora pe pamant, asa cum facu si Lucifer ( cel « decazut »-« inlantuit in materie »).
Prezentarea si plangerea Dianei inaintea nu prezinta nici o contradictie cu existenta unei divinitati fara inceput si sfarsit, ea poate fi interpretata ca un proces de contemplare introspectiva, in urma careia Diana decide sa devina muritoare, adica creaza un alt aspect al Ei, cel material.
Lucifer, Lumina, elementul foc este primul care ia forma materiala, dar aceasta forma nu poate prinde viata fara interventia Zeitei, Marea Mama, elementul apa, pol complementar si opus focului.
Aceasta idee isi gaseste confirmare in explicatiile maestrilor hermetici, care spun ca primele doua elemente zamislite din Spirit sunt focul si apa. Aerul a aparut ca fiind fluxul care le uneste, iar pamantul este elementul creat prin interferenta celor 3.

O alta idee interesanta se desprinde din nevoia de incarnare a Dianei. Materializarea Ei este unicul mod prin care Ea devine Zeita a Zeitelor.
Legile hermeticii spun ca Universul este in plina miscare. El e in continua evolutie, intr-un continuu proces creational in toate planurile sale, din care un factor important pare sa-l prezinte planul material, aflat la polul opus celui spiritual. Echilibrul poate fi pastrat, iar poate avea loc doar printr-o evolutie in paralel al celor 2 planuri. Planul spiritual nu poate exista fara planul material caci i-ar lipsi modul de manifestare, de autodepasire si de evolutie. Ar deveni inert, ar disparea pur si simplu.

Zeul si Zeita (Lumina si Obscuritatea, Lucifer si Diana) sunt defapt o aceeasi fiinta. Ei au luat trup fizic pentru a fi desavarsiti, au devenit plan material.
Diana este scanteia divina din fiecare fiinta, fiecare fiinta trebuie sa cunoasca si sa experimenteze toate aspectele Zeitei, inclusiv cel material pentru a se desavarsi. Doar in plan material isi poate cunoaste opusul si complementarul, pe fratele sau Lucifer, pentru a deveni un intreg si pentru a crea.

Din uniunea lui Diana si Lucifer se naste Arradia, prima vrajitoare si invatatoare a omenirii. Prin Ea, omenirea poate scapa de sclavie, se poate elibera.
Legenda spune ca Arradia a fost trimisa pe pamant, sa devina muritoare si sa-i invete pe oameni tainele magiei, adevarata cunoastere pentru a-i elibera din robie.
Intr-adevar cunoasterea este cea care elibereaza, si la propriu si la figurat. Ne invata ca suntem proprii stapani ai destinului nostru, ca nu putem fi amenintati cu suferinta vesnica si nici manipulati prin teama de razbunarea unui Dumnezeu gelos si razbunator, caci Zeita este numai iubire, si iubire neconditionata. Ea nu cere sacrificiu, nu cere suferinta si saracie pentru a dobandi viata vesnica, caci ea este Zeita a fertilitatii, a bucuriei, a iubirii.


Ascultati cuvantul meu vibrand in sufletele voastre !
Din Adanca Mare au fost cantecele zamislite
Si tot Ea a creat buzele ca sa le spuna.

Eu sunt pastratorul cheilor cand Soarele apune
Si cel ce straluceste in Eternul rasrit.
Eu sunt calea ce duce la adevar
Si inima ce-alearga insetata sa cunoasca,
Sa iubeasca si sa simta
Eu sunt curajul orb,
Cerbul salbatic ce va poarta prin paduri virgine,
Pe poteci de piatra.
Sunt adevarul sacru inca neatins de mintile umane,
Visul stralucirii pure, nemodelate,
Puritatea salbaticiei originale.
Eu sunt calauza.
Eu sunt Lucifer.
Purtator al Luminii, aducator al Luminii,
Pastrator al cheilor intelepciunii.
Sunt ceea ce se afla la capatul Suflarii,
Ceea ce rareori simti cand pentru o clipa va eliberati.

Ca sa ma cunoasteti traiti intens,
Caci morti sunt cei ce nu traiesc din plin.
Eliberati-va de lanturi si ma veti atinge.
Sunt Universul fara frau,
Susur pur si infinit.
Sunt Pan, Eros, Cernunnos
Sunt Lucifer.


by HPs Elora D’Avalon

Niciun comentariu: